Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Εκκλησιασμός το Σάββατο βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Βιέννη

Εκκλησιασμός το Σάββατο βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Βιέννη
7 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο Hilton και σε απόσταση 250 μέτρων βρίσκεται ο σταθμός stadion του metro της γραμμής U2, παίρνω τον συρμό και στη στάση Volkstheater τη γραμμή U3 και φθάνω σε σύνολο 25 λεπτών έξω από την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Ομολογουμένως εντυπωσιακή, πλησιάζω για να μπω, έχουν Λειτουργία, είναι στο τέλος. Πολύς κόσμος περιμένει για να τελειώσει και να προχωρήσει στα ενδότερα, άλλοι από περιέργεια σαν σε αξιοθέατο και άλλοι από πίστη. Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες.
Ενώ φωτογραφίζω σε 10 λεπτά ξανακτυπούν οι καμπάνες. Εδώ να ακούσεις πολυκάμπανο και επί τρείς φορές, ανάμεσα στις κωδωνοκρουσίες παίζει ένας στο μουσικό Εκκλησιαστικό όργανο ύμνους.
Κάποιοι άνδρες και γυναίκες φέρουν τα σκεύη, τη λειτουργική φυλλάδα και το Ευαγγέλιο και τα τοποθετούν στην αγία Τράπεζα και σε αναλόγιο. Η χορωδία με συνοδεία κιθάρας ψάλλει.
Γίνεται η είσοδος του Ιερέα (άλλος από τον προηγούμενο) με άνδρες και γυναίκες και τους ιερόπαιδες. Κάθονται σε ειδικό χώρο, έχουν κάποιο ρόλο στη Λειτουργία.
Λιτή, περιορισμένη χρονικά 45 λεπτά με το κήρυγμα και τη μαζική προσέλευση στην κοινωνία. Η Λειτουργία τελείται στην αγγλική γλώσσα, η προηγούμενη Λειτουργία τελέσθηκε στην αυστριακή γλώσσα.
Στην ίδια αγία Τράπεζα τελέσθηκαν οι Λειτουργίες και με τα ίδια σκεύη. Δίνεται αντί ασπασμού χειραψία συμφιλίωσης.
Όλοι σχεδόν που παρακολουθούσαν και έψαλαν και κοινώνησαν, χωρίς προηγούμενη νηστεία! Ο Ιερέας μόνο κοινώνησε όστια και κρασί, οι υπόλοιποι πιστοί και διακονητές και αναγνώστες, άνδρες και γυναίκες μόνο όστια, άλλος στο χέρι, άλλος στο στόμα, άλλος γονατιστός και άλλος όρθιος.
Μια γυναίκα και κάποιος άνδρας κοινώνησαν μαζί με τον ιερέα τον κόσμο. Αυτοί δεν ήταν καν ιερείς. Κι όμως κοινωνούσαν τους πιστούς. Όσες όστιες περίσσεψαν μπήκαν στο παστοφόριο για να μοιραστούν στις επόμενες Λειτουργίες! Ο Ιερέας κατέλυσε το υπόλοιπο κρασί στο ποτήριο. Δύο κύριοι περιέφεραν δίσκο σε κάθε ένα που ήταν παρών. Το ίδιο συνέβη και στην προηγούμενη Λειτουργία. Ένα κοριτσάκι πήρε τα σκεύη και τα βιβλία και τα τοποθέτησε σ ένα αλτάρι που χρησιμοποιείται για βοηθητικό τραπέζι. Κάνει την απόλυση ο Ιερέας και φεύγει στο διακονικό μαζί με τους άνδρες και τις γυναίκες που διακόνησαν και ανέγνωσαν.Ένα αμήν σε χαρούμενο ρυθμό ψάλλεται από τη χορωδία και φεύγουμε.
Φεύγω λυπημένος και ενοχλημένος για την πλήρη εκκοσμίκευση του καθολικισμού, η Λειτουργία αποστερήθηκε τον μυστηριακό της χαρακτήρα, το θεολογικό του μυστηρίου βάθος και την πνευματικότητα.
Ούτε το σύμβολο της πίστεως δεν διαβάστηκε.
Συγκρίνετε τώρα εσείς φίλοι αυτήν την (παράσταση) Λειτουργία (κατ’ επίφαση) με την Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, να τελείται και από τον πιο αγράμματο και απρόσεκτο ιερέα. Χάσμα αγεφύρωτο. Ποια ένωση? Καλές προθέσεις αλλά με τόσες αφαιρέσεις που κάνουν οι Δυτικοί, έδιωξαν και το Άγιο Πνεύμα και τους μεγάλους Πατέρες. Η Β΄ Βατικάνεια σύνοδος ξεθεμελίωσε και ισοπέδωσε τον Καθολικισμό από τις ρίζες του.

Πάω στο Ναό του Αγίου Πέτρου, το ίδιο χάλι, δεν αντέχεται τόση προχειρότητα και ατημέλεια. Επιστρέφω στο ξενοδοχείο αύριο Κυριακή πρωί, θα πάω στους ελληνορθόδοξους Ναούς της Βιέννης. Καληνύχτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου