Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Η Κοίμηση του αγίου μας, εορτή και πανήγυρη της ενορίας μας.


Ο Μεγάλος άγιος του Δ΄ αιώνα, ο αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, Βασίλειος στις 31 Δεκεμβρίου του 378 κατά το μεσημεράκι παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού μόλις 49 χρονών και εισήλθε στα Άγια των Αγίων του Θεού, στην άνω Ιερουσαλήμ, στον Παράδεισο του Κυρίου μας.
Οι Άγγελοι που συλλειτουργούσαν μαζί του στις κατανυκτικές του λειτουργίες ως θαυμάσιος λειτουργός και ουρανοφάντωρ μυσταγωγός, τον συνόδευσαν στην μακάρια οδό που πορεύτηκε.
Οι άγιοι που επικαλούνταν και εόρταζε τη μνήμη τους, τον συμπεριλάβανε στην σεπτή τους χορεία ισάξιό τους μάρτυρα λόγω των πολλών ασθενειών, δοκιμασιών, θλίψεων, για την Ιώβεια υπομονή, πίστη και αντοχή.
Πλήθος ανθρώπων από τα αγαπημένα του παιδιά του ποιμνίου του και των γύρω περιοχών τον αποχαιρέτησαν κατασπαζόμενοι το χέρι που τους ευλόγαγε και θεράπευε, προστάτευε και φρόντιζε κάθε τους πνευματική και υλική ανάγκη. Η Βασιλειάδα που ίδρυσε ορφάνεψε και οι ενδεείς απαρηγόρητα τον θρήνησαν τον ευεργέτη τους. Όσοι στηρίχθηκαν πνευματικά στις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης σε Ανατολή και Δύση με τις πολυάριθμες επιστολές του και συγγράμματα, ένιωσαν την απώλεια του διδασκάλου και αυθεντικού πατέρα τους.
Ο επιστημονικός κόσμος υποκλίθηκε στην σοφία και πολυγνωσία, την ανθρωπιά και το μεγαλείο της αγαπώσης καρδίας του που συνδύαζε επιτυχώς και με αρμονία ζηλευτή την έρευνα και τη γνώση με την πίστη και τα καλά έργα. Απάντησε στη ιδεοληψία του επιστημονισμού επιστήμη ή πίστη, σχήματα ασύνδετα, πως ο επιστήμων μπορεί να πιστεύει και πρέπει, και να συνδράμει με πλούσια καρδιά κι όχι με ψυχρή γραφίδα, ή στο εργαστήριο του, στις ανθρώπινες δοκιμασίες, δράματα και αδιέξοδα. Ιδανική, ευκταία, αναγκαία η σύζευξη της επιστήμης με την πίστη, φτιάχνει τον κόσμο, η διάζευξη τον χαλά και καταστρέφει. Η πίστη δημιουργεί άλλο ήθος και σχέσεις και συμπεριφορές με αληθινό σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και της ζωής του και του περιβάλλοντος κόσμου του.
Νικήθηκαν οριστικά οι αιρετικοί της πίστεώς του, οι άφρονες και επιπόλαιοι εχθροί του. Όλη οι Οικουμένη τον αναγνώρισε όπως πάντα συμβαίνει με τους μεγάλους άνδρας μετα θάνατον.
Η Αγία μας Εκκλησία ες αεί τον μνημονεύει, διδάσκει τον λόγο του, τελεί τη μυσταγωγία του, προσεύχεται μαζί του. Τα αγνά παιδάκια τον τραγουδούν και παίζουν. Οι μοναχοί τηρούν τους κανόνες του, μιμούνται το ήθος, προτιμούν τους τρόπους του, εμπνέονται από το υπόδειγμά του. Οι ιερείς ακόρεστα ψηλαφούν τις ιερές του θεωρίες, στην θεολογικότατη και άριστη δογματικού πλούτου λειτουργία του.
Αυτός είναι ο Άγιός μας από αγία οικογένεια, προστάτης θερμουργός.
Στην εορτάζουσα ενορία μας τελέσαμε τον Μέγα Εσπερινό με προεξάρχοντα της πανηγύρεως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Άνθιμο με τον ιερό κλήρο, τον εντιμότατο κ Ευάγγελο Λαμπάκη ,τον δήμαρχό μας και ένα εκκλησίασμα που αψήφησε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες για να τον επικαλεστεί για την οικογενειακή του ευτυχία και προσωπική προκοπή.
Στο τέλος τελέσαμε τον Αγιασμό της νέα χρονιάς, με εγκάρδιες προς όλους ευχές.

Ευλογημένος ο νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου, 2015!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου