Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Πανηγυρικός εορτασμός της ιεράς μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου


Ευκαιρία ευφροσύνης, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής ευφορίας απετέλεσε ο πανηγυρικός εορτασμός της ιεράς μνήμης του Μεγάλου αγίου πατρός ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του ουρανοφάντορος.
Η Ενορία μας λαμπροστολίστηκε, ο αύλειος χώρος του Ναού μας πολύχρωμα φωταγωγήθηκε, ο Ναός γέμισε με τα αρώματα των ανθέων που σεμνά και σεβαστά τοποθετήθηκαν στις ιερές εικόνες, άμφια χρυσοκέντητα σκέπασαν την άγια Τράπεζα ευλαβικά, χαλιά όμορφα απλώθηκαν στα καλλιμάρμαρα του δαπέδου του, με αρτοκλασία και αρτίδια σε λευκόχροα πουγκιά με την εικόνα του αγίου μας με φόντο την Καππαδοκία, κεράσματα για ιερείς και ιεροψάλτες όμορφα φροντισμένα, επιμελημένη προετοιμασία και κοπιώδης, όλα να γίνουν ευσχημόνως.
31 Τετάρτη, 6 μ.μ.
Σήμαναν οι καμπάνες χαρμόσυνα κατά την υποδοχή του επισκόπου μας, οι ιερείς τον απάντησαν στην είσοδό του στον Ναό, άναψε τα κεριά του στον μεγάλο μας άγιο και με τη δόξα της Εκκλησίας και του επισκοπικού αξιώματος ντυμένος στο μέσον του Ναού εστάθη και ευλόγησε τον παρεστώτα λαό και απουσιάζοντα, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, η χιονοθύελλα εκράτησε τους μεγαλύτερους και μικρότερους στη θαλπωρή της οικείας τους. Εις πολλά έτη Δέσποτα του έψαλαν οι δυο χοροί των ιεροψαλτών καλλίφωνα και άρχισε ο Μέγας Εσπερινός με τα αναγνώσματα και την τελετή της αρτοκλασίας.
8 μ.μ. Αφού προπέμψαμε τον Μητροπολίτη μας τελέσαμε την ακολουθία Αγιασμού της  Πρωτοχρονιάς. Να ευλογηθεί ο νέος χρόνος, οι ζωές των ανθρώπων και τα καλά τους έργα, οι εργασίες και τα σπιτικά τους.
1 Πέμπτη, 7.30-10.30 π.μ.
Ξεκινήσαμε την αναμετάδοση όλων των ακολουθιών από το Ράδιο Ελπίδα της Μητροπόλεως και από τον σταθμό Maximum με τον οποίο χρόνια πολλά συνεργαζόμαστε άψογα. Προχώρησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  με τη μυσταγωγία του αγίου μας, κείμενο που αιώνες τώρα τελείται η θεία ευχαριστία στην ορθόδοξη Εκκλησία. Οι άρχοντες μαζί με το λαό συνάχθηκαν επι τω αυτώ από νωρίς για τελέσουμε την Δοξολογία για το νέο έτος.
6 μ.μ. Παράκληση απευθύναμε στον άγιο να μας εμπνέει, χειραγωγεί και προστατεύει στους δρόμους της ζωής και να μας κρατά στον Χριστό κοντά. Διαβάσαμε και τους Χαιρετισμούς του αγίου Βασιλείου. Η υμνολογία της Εκκλησίας έχει πλούτο άφθονο, υψηλών νοημάτων και σε βάθος και πλάτος.
2 Παρασκευή, αύριο το πρωί 7-10 π.μ. πανηγυρικά θα λειτουργήσουμε και θα ευλογηθούν οι Βασιλόπιττες και θα διανεμηθούν στο ευσεβές της Εκκλησίας πλήρωμα. Το έθιμο αυτό απηχεί ιερή παράδοση παλαιά από τον άγιό μας Βασίλειο και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες απανταχού όπου ορθόδοξος έλλην ζει και εργάζεται. Η πίστη μας πλούτισε κι ομόρφυνε τον πολιτισμό μας αρχοντικά.
6 μ.μ. Κλείνει η αυλαία του πανηγυρικού εορτασμού με τον Εσπερινό κατά τον οποίο θα ψάλλουμε ομοθυμαδόν στον άγιο μας προστάτη  τα ιερά του Εγκώμια.
Άγιε Βασίλειε, πατέρα μας στοργικέ, προστάτη της ενορίας και του νέου συνοικισμού να μας ευλογείς και στον αγαθοδότη Κύριό μας πρέσβευε για την μετάνοια και σωτηρία μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου