Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Άγιος Γρηγόριος Γκέλβερικ και ο ναός

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Ιερομάρτυς Κύριλλος ο Στ΄ το 1815 γράφει:
Γκέλβερι χωρίον. Έως 300 οσπήτια, τα πλείω χριστιανικά μέσα εις σχισμάς βουνών, κάτω εις εν επίπεδον μέρος σώζεται μια εκκλησία με τρούλο μεγίστη και ωραία επ’ονόματι του Αγίου Γρηγορίου, εισί δε και άλλαι πολλόταται εκκλησίαι εις πολλά οσπήτια, υπέρ τας εκατόν, όλαι σκαλισμέναι και λελατομημέναι εκ πέτρας.
Πρίν την ανταλλαγή των πληθυσμών στη Καρβάλη κατοικούσαν 665 χριστιανικές οικογένειες με 2781 άτομα. Ο του αγίου Γρηγορίου Ναός πρωτοκτίστηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 385-390 ως ναός του Τιμίου Σταυρού επιστασία δε του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Το 1835 ανακαινίζεται ο του Γρηγορίου Ναός με την συνδρομή των χριστιανών των Κελλιβάρων από τον αρχιτέκτονα Γρηγόριο Ματενδζή. Εκεί φυλασσόταν τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, ιερά λείψανα του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού πατρός του Γρηγορίου του Θεολόγου και του αδελφού του Καισαρίου. Ο Ναός εχρησίμευε ως καθολικός Ναός των ανα πάσαν την κωμόπολιν οικούντων ασκητών. Είναι Βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστη. Διέθετε 4 μεγάλες εικόνες δωρηθείσες υπο του Κωνσταντίνου του Πορφυρογεννήτου, του Χριστού, της Παναγίας, του Προδρόμου και των Τριών Ιεραρχών.
Ήταν τόπος αρχαιόθεν με λείψανα πολλών μαρτύρων και αγίων και πέριξ των ιερών τούτων μαρτυρίων οι αναχωρηταί συνέστησαν πλείστα Μοναστήρια.

Σε μικρή απόσταση από την Καρβάλη βρίσκεται το φαράγγι των Μοναστηριών, ένας πρωτοχριστιανικός μοναστικός οικισμός 4 χιλιομέτρων με πάρα πολλές λαξευτές εκκλησίες, κελλιά, παρεκκλήσια, σκήτες, περιστερεώνες με θαυμάσιες τοιχογραφίες που μέχρι και σήμερα θαυμάσια φανερώνουν την σπουδαιότητά της. Εκεί υπήρχε και η Μονή της Καρβάλης που ασκήτευε ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός .
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου