Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων εόρτασε την μνήμη του οσίου Παρθενίου

     
  Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Ν.Έβρου εόρτασε την μνήμη του οσίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου στον ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως.
       Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα οι κωδωνοκρουσίες κάλεσαν τους φιλαγίους και φιλέορτες χριστιανούς στον ιερό μας Ναό. Υπό βροχήν με άστατες καιρικές συνθήκες και με διακοπή ρεύματος, αρχινήσαμε την Εσπερινή ακολουθία όχι με τις καλλίτερες προοπτικές. Ανάψαμε εναλλακτικά την ξυλόσομπα για την υγρασία, που γρήγορα συγκέντρωσε κοντά της τις γυναίκες που ήρθαν πρώτες και από νωρίς στον Ναό.
       Αψηφήσαμε τις επικρατούσες συνθήκες και προσηλωθήκαμε στην ιερή ακολουθία, την ψαλμωδία, το τυπικό. Απλώθηκε σε λίγο η ευωδία του θυμιάματος, μέσα στο κατανυκτικό μισοσκόταδο ξεχώριζε η ιερή εικόνα του Αγίου στο κέντρο του Ναού πλάι στο κιβώριο με τα λείψανα αγίων και μαρτύρων. Οι φλόγες των καντηλιών φώτιζαν τα ιερά πρόσωπα των αγίων στο εικονοστάσια του τέμπλου.
       Η αφαιρετική υπερβολικού (μερικές φορές και ενοχλητικού) ήχου μικροφωνικής εγκατάστασης και φωτός από προβολείς και ηλεκτρικούς λαμπτήρες συνήγειρε άλλα αισθήματα προσευχητικής στάσης και κατανυκτικής μετοχής στον εορτασμό.
Τελέσαμε τον Εσπερινό με λιτή, αρτοκλασία και στο τέλος το Ιερό Τρισάγιο των εκτιμημένων από καρκίνο μελών του Συλλόγου. Συγκίνηση εύλογη κατέλαβε τους περισσοτέρους από τους παριστάμενους που αυξάνονταν συνεχώς.
       Προχωρήσαμε κατά απαίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στην Θεία Λειτουργία. Όταν άναψαν τα φώτα στο τέλος της αντιληφθήκαμε το πλήθος που συμμετείχε. Ευλαβικά κοινώνησαν, ασπάστηκαν την εικόνα και το λείψανο του αγίου Παρθενίου, χρίσθηκαν με το λάδι από το ακοίμητο καντήλι, έλαβαν το αντίδωρο, τον ευλογημένο άρτο βουτηγμένο στο κρασί, και την εικόνα του αγίου με το τροπάρι του.
       Γρήγορα το ίδιο ευσεβές πλήρωμα κατέλαβε στο αρχονταρίκι του Ενοριακού Κέντρου τις θέσεις για να κεράσει και κερασθεί με διάφορα αγαθά, χειροποίητα γλυκά και εύγεστες πίττες με ζεστό τσάι αρμπαρόριζας και φλαμούρι, για την γιορτή του αγίου τους, για την δική τους όπως ένιωσαν γιορτή. Η βροχή σταμάτησε. Οι συμπανηγυριστές αναχώρησαν για τα σπίτια τους.
       Το πρωί του Σαββάτου συνεχίστηκε η εορτή τιμής του αγίου με Όρθρο και θεία Λειτουργία, με αρτοκλασία και τα κόλλυβα του αγίου. Οι ιερείς ο παπά Νικόλας με τον πατήρ Κωνσταντίνο μας συντρόφεψαν στην γιορτή. Συλλειτούργησαν με ευλάβεια και στο ενοριακό κέντρο τους προσφέραμε έναν καφέ με λίγα κεράσματα.
       Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες του Ενοριακού και του Φιλόπτωχου για την φροντίδα, το κέρασμα, την καθαριότητα, είναι οι αφανείς ηρωίδες και πάντα ακούραστες. Συγχαρητήρια για την επιμέλειά τους.
       Το απόγευμα μαζί με τον εσπερινό ψάλλαμε και τον παρακλητικό κανόνα του αγίου με τις ευχές υπέρ υγείας και θεραπείας των ασθενών. Μνημονεύσαμε τα ονόματά τους και ευχηθήκαμε για την ανάρρωση και σωτηρία τους, όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλον, υπέρ εαυτών και αλλήλους.
       Από καρδιάς ευχαριστούμε πρώτα τον Θεό και τον άγιό μας Παρθένιο κι αμέσως όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην γιορτή, τον Σύλλογο με τα μέλη και τους φίλους του, τους ιεροψάλτες του Ναού μας, τους επιτρόπους και την ευπρεπίστρια. Στον Θεό η δόξα, στον άγιο η τιμή, ο έπαινος στους κοπιώντας, και ευχές προς όλους. Και του χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου