Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Από την Καθαρά Δευτέρα η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Νηστεία, προσευχή, συγχώρεση, αγώνας πνευματικός και άσκηση σωματική, που θα διαρκέσει πάνω από 40 μέρες είναι η ευλογητή περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Πολλές και όμορφες ακολουθίες σε ένα κατανυκτικό σχεδόν πένθιμο περιβάλλον με την έμπνευση της αγάπης του Σταυρού και την βέβαιη ελπίδα της Ανάστασης, η αρχή και το τέλος κάθε ανθρώπινης προσπάθειας και κόπου αυτογνωσίας, μετανοίας, κάθαρσης και σωτηρίας.
Όρθρος, Ώρες, Εσπερινός, Απόδειπνο Μέγα και Μικρό, Μέγας Κανών, Χαιρετισμοί, Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αλλά και του Μεγάλου Βασιλείου. Όλος ο λειτουργικός μας πλούτος στην διάθεσή μας για έμπνευση και στηριγμό της ανθρώπινης βούλησης να διαπεράσει τον άδη της αυτομεμψίας στο παράδεισο της θείας αγάπης με την δύναμη της υψοποιού συγνώμης.
Ώστε να συναντηθούμε τη Μεγαλοβδομάδα προσκυνητές του κενού Τάφου με τον Αναστάντα Κύριο να κραδαίνει πασίχαρης το σταυρό Του ως σημαία νίκης και τρόπαιο θριάμβου να εισχωρεί στη ζωή μας και να εισερχόμαστε στη δική Του φίλοι, οικείοι και αγαπητοί.
Με τη λαμπάδα αναμμένη να σβήνει το σκοτάδι και το θυμιατό να χαρίζει το άρωμά του, στο χέρι ο ιερεύς δυνατά θα πει: Φως Χριστού φαίνει πάσι.

Με χαρά και ενθουσιασμό ας ξεκινήσουμε το στάδιο των αρετών, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου