Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Χαίρε κογχύλη πορφύραν θείαν βάψασα, εξ αιμάτων σου τω Βασιλεί των Δυνάμεων.


Χαίρε κογχύλη πορφύραν θείαν βάψασα, εξ αιμάτων σου τω Βασιλεί των Δυνάμεων.
Η Παναγία και η Κωνσταντινούπολις.
Προσκυνητές στην βασιλεύουσα Πόλη για μια ακόμη φορά, στην Παναγία των Βλαχερνών για την ακολουθία των τρίτων Χαιρετισμών ξεκινήσαμε δεκάδες άνθρωποι με την ίδια λαχτάρα να αναβαπτιστούμε στα αγιονέρια του Κερατείου και του Βοσπόρου. Πατριαρχική χοροστασία δηλαδή η στιβαρή και αρχοντική παρουσία του Πατέρα του γένους των Ρωμηών στον Δεσποτικό Θρόνο. Ως Υιός βροντής να αποδίδει τον αγγελικό χαιρετισμό στην φιλόστοργη Μάνα του λαού του. Ιερής ψαλμωδίας αναβαθμοί και της καρδιάς αλάλητοι στεναγμοί. Εύοσμη ανθοδέσμη στα χέρια της.
Συνεπαρμένοι από το άκουσμα και λάλημα, η ματιά μας προσηλώνεται πότε στο γλυκό και πονεμένο πρόσωπό της και πότε στη ιεροπρεπή μορφή εκείνου. Βλέπουμε την ιερή συνέχεια αμέτρητων διαδοχών της εκκλησιαστικής ιστορίας. Ασπαζόμαστε τα χέρια που μας ευλογούν και του ευχόμαστε έτη πολλά, τον χαιρετούμε με ιερά λόγια· Χαίρε πίον όρος και τετυρωμένον εν Πνεύματι· Χαίρε θρόνε πύρινε· χαίρε πανθαύμαστε πάντων προς Θεόν καταλλαγή· Ευφημεί σε μακαρίζοντα τα πέρατα, κλίνομεν γόνυ καρδίας ημών..
Μια προσευχή μυστική προφέρωμε νοερά: Σώσον τους θλίψεσιν βυθιζομένους ημάς και συντήρησον πάσης εχθρών αλώσεως την σην Πόλιν θεοτόκε!!!
Θα επισκεφτούμε Ναούς πανάρχαιους και ιστορικούς τόπους ιερούς, που έστω κι αν τους άλλαξαν χρήση σαν μουσεία ή μνημεία και σαν τζαμιά, ακτινοβολούν την αίγλη τους από τα παλαιά. Και οι λίθοι θα μιλήσουν το μυστικό τους, αν και τυλιγμένο στων χρόνων τη σιωπή.
Θα φύγουμε και θα αφήσουμε εκεί πίσω, ένα δάκρυ από τα μάτια μας, έναν βαθύ αναστεναγμό να συνοδεύει την προσευχή μας. Ποτέ δεν είναι αρκετή μια επίσκεψη, και πάντα στο τέλος του ταξιδιού σχεδιάζουμε μια νέα επιστροφή στα πάτρια. Όποιος γνωρίσει αυτόν τον τόπο δεν μπορεί να τον λησμονήσει, να τον αφήσει, να μην τον αγαπήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου