Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Απόλαυση και τροφή


Το πρώτο Σάββατο των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι ανά τω κόσμω Ορθόδοξοι επιτελούν την ανάμνησι δια κολλύβων του θαύματος του αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.
Ευλαβές έθος και ισχυρή παράδοση στο λαό είναι κατά αυτό το Σάββατο να προσφέρονται κόλλυβα προς τιμήν των αγίων, εις δόξαν Θεού, του πάντα τελεσφορήσαντος τω λόγω Του και εις μνημόσυνον των εν ευσεβεί τη πίστει τελειωθέντων.
Αυτή η καλή συνήθεια επεκράτησε και επεκτάθηκε σχεδόν σε κάθε μνήμη εορταζομένου αγίου και ικανώς από τον λαό πανηγυριζομένου σε ενορίες και μονές.
Ο Ιερεύς εύχεται επί ευλογήσει κολλύβων εις μνήμην αγίου τοις ευτρεπίσασιν ταύτα και τοις την μνήμην επιτελούσιν τα προς σωτηρίαν αιτήματα πάντα και των αιωνίων αγαθών την απόλαυσιν.
Με την απόλαυση και τροφή των αγαθών και καρπών διαβαίνει η σκέψη των πιστών στην βρώση την μένουσαν, και την μέλλουσα, την αιώνια απόλαυση.
Ξεκαθαρίζει με τον λιτό και δωρικό αλλά και πρακτικό τρόπο η Εκκλησία και διδάσκει πως δεν είναι εφάμαρτη η απόλαυση και κακή η τροφή και τα αγαθά της γης που ο θεός προνόησε και ευλογεί.
 Η περίοδος αυτή της σαρακοστής είναι η άθληση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων
των ανθρώπων και απεμπλοκή τους από την κατάχρηση με την εγκράτεια σε όλα, κυρίως όμως στα πάθη.
Δίνεται προτεραιότητα στον κεκρυμμένο, έσω άνθρωπο, να καθάρει τις σωματικές αισθήσεις του και τις ψυχικές του δυνάμεις, ώστε να συνεργούν στην σωτηρία και θεοφιλή ζωή του.
Εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν  χωρίς δαιμονοποιήσεις, ειδωλοποιήσεις, απολυτότητες, ανούσιες ζητήσεις και έριδες τι φάγωμεν και πίωμεν, αλλά με ενθουσιασμό και χαρά, με αγάπη και υπακοή στο θέλημα του Θεού και στην Εκκλησία, όπως καλώς οι θεοφόροι πατέρες θέσπισαν.

Ο άνθρωπος δεν είναι ότι τρώει ή όπως τρώει. Γι αυτό πριν και μετά το φαγητό του προσεύχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου